Semnificatia Gradelor
Gradele evidentiaza progresul practicantului in Artele Martiale. Ele reprezinta totodata recompense pentru munca depusa si o incurajare pentru a continua. Sunt recunoasteri oficiale ale unui anumit nivel tehnic si mental atins de practicant. Un adevarat practicant de Arte Martiale nu trebuie sa urmareasca achizitionarea acestor grade. De fapt, e necesara o mare stapanire de sine pentru a nu dori un grad, de a nu ravni la acest semn exterior, care de fapt este un motiv de admiratie sau de invidie pentru cei din jur.
In vechime, sistemul centurilor colorate, actualmente raspandit, nu exista. Numeroase Scoli traditionale vietnameze nu recunosc decat trei nivele si acestea pentru a diferentia gradul de cunoastere si experienta elevilor:
- SO DANG sau NHAP MON - initierea
- TRUNG DANG sau TRUNG MON - nivelul mediu
- THUONG DANG sau DAI MON - nivelul inalt
Intelegand ca practicantii din Occident, influentati de metodele si sistemul de gradare japonez, nu s-ar multumi sa ramana mai multi ani la gradul de centura alba, Maestrul PHAM XUAN TONG a creat sistemul actual afisat mai sus.
Primul nivel (SO DANG sau NHAP MON) - de la centura alba (BACH - DAI) la 4 CAP
Culorile gradelor
Gradele de pe centura , "CAP", sunt acordate in urma promovarii examenului si pot avea 4 culori:
- Gablen : Pentru copiii cu varsta intre 1 si 7 ani
- Rosu : Pentru copiii cu varsta intre 7 si 13 ani
- Alb : Pentru copiii cu varsta intre 7 si 13 ani cu gradul minim de Centura Violet
- Albastru : Pentru practicantii cu varsta de peste 13 ani
Centura Alba - BACH DAI, prima centura, in afara rolului sau vestimentar, simbolizeaza virginitatea practicantului care nu-si cunoaste inca posibilitatile fizice. Antrenamentul va incepe cu o pregatire musculara, combinand exercitiile necesare dezvoltarii si elasticizarii muschilor cu o munca pregatitoare pe plan tehnic.
Primul CAP simbolizeaza primul anotimp, primavara ce vine dupa albul si raceala iernii si are LEMNUL (MOC) ca element caracteristic. Corpul incepe sa se incalzeasca, transpiratia inmoaie pielea la fel cum ploile de primavara inmoaie pamantul facand semintele sa germineze si sa se dezvolte. Programul permite elevului sa-si constientizeze miscarile si respiratia; miscarea este samanta care creste, iar respiratia este vantul care inlatura urmele iernii. Pozitiile sunt studiate din punct de vedere static.
Al doilea CAP reprezinta vara, caldura FOCULUI (HOA) rosu ca si muschii. Dupa ce a patruns pielea cu ajutorul transpiratiei, Arta trebuie sa reuseasca sa traverseze muschii. Practicantul incepe sa-si dea seama care muschi lucreaza si care sunt relaxati in cazul unei executii tehnice.
Cifra 2 simbolizeaza dualitatea: valoarea si opusul ei, doua directii (stanga - dreapta; sus - jos). Prin aceasta constatare poate fi definita notiunea de echilibru, facand totusi distinctie intre axele orizontale si verticale.
In acest anotimp fostele seminte se transforma in flori si de asemenea se verifica daca primavara si-a tinut promisiunile si daca florile sunt la fel de numeroase ca si mugurii.
Al treilea CAP simbolizeaza toamna. Fructele sunt culese, recoltele au fost puse la adapost, incepe miscarea, quyen-urile ce urmeaza inlantuirilor si antrenamentului codificat permitand intelegerea tehnicilor prin exersarea lor in doi. Culegi ce ai semanat primavara si vara.
Toamna este anotimpul ploilor, al APEI (THUY) care se dizolva. Apa din natura este sangele din corp care incepe sa fie patruns de Arta. Sangele dizolva tehnica, iar munca personala absoarbe tehnica dizolvand-o asa cum ploaia reda pamantului frunzele copacilor. Miscarile identice cu cele ale apei sunt pline si rotunde.
Cifra 3 simbolizeaza spiritul, constiinta care incepe sa "absoarba" miscarea.
Al patrulea CAP incepe munca de control a miscarii, ceea ce necesita mult antrenament in particular.
Al patrulea anotimp este iarna ce are ca element caracteristic METALUL (KIM), iar metalul este unealta cu care practicantul incepe sa isi modeleze devenirea, pornind de la materialul brut. Iarna se instaleaza frigul, iar natura se retrage spre interior parand moarta. Acum incepe munca interioara, lenta, ce mistuie experienta adunata in timpul anului. Elevul nu se mai multumeste cu schema invatata la cursuri, ci incepe sa-si dezvolte o maniera proprie, interna.
Zapada cade alba ca si osul pe care incearca sa-l patrunda Arta. Practicantul ia cunostinta cu sistemul sau osos hranit de sange si protejat de muschi si piele.
Cifra 4 simbolizeaza, prin cele patru directii, PAMANTUL (THO) pe care ne aflam; este patratul, baza, stabilitatea. Avand o baza puternica, practicantul poate "creste". Copacul cu radacinile adanc infipte in pamant poate atinge inaltimi uluitoare.
CENTURA VIOLET si CENTURA ALBASTRA simbolizeaza cele cinci elemente. Dupa ce a umblat in cele 4 directii, dupa ce a inteles si a facut distinctie intre sus - jos, stanga - dreapta, dupa ce a invatat sa-si miste picioarele si mainile in mod curgator, elevul se reintoarce in centrul sau, buricul, unde este concentrata energia vitala (KHI). Acum, dupa ce practicantul a trecut cele patru porti ale anotimpurilor, Arta i-a patruns in intregul corp. Constient de acest lucru si de pamantul pe care se afla, elevul poate incepe studiul "cerului" simbolizat si el de catre cifra 5; isi dezvolta KHI-ul si mentalul printr-o concentrare si o munca fizica mai intensa pentru a depasi posibilitatile muschilor.
Centura albastra (culoarea bunatatii si a vointei) semnifica o trecere importanta a practicantului de la stadiul de elev la cel de instructor.
Devenit "om" (in sensul de fiinta care actioneaza: TRANG SI), el isi asuma sarcina de a instrui, ceea ce simbolizeaza omul care isi ia viata in propriile maini si nu se mai lasa purtat de ea.
Al doilea nivel (TRUNG DANG sau TRUNG MON) - de la C.N. - HUYEN DAI la 5 DANG - HUYEN DAI NGU DANG
Dupa minim cinci ani de practica regulata si obtinerea acestor patru "CAP", valoarea nivelului ii permite practicantului sa se prezinte la examenul national pentru "Centura Neagra" si sa treaca in cel de-al doilea nivel: TRUNG MON (varsta minima 18 ani).
Dupa ce a dovedit ce poate, el devine CENTURA NEAGRA. Pentru a ajunge la acest grad se ia in consideratie atat spiritul, cat si tehnica practicantului.
O Centura Neagra continua sa-si aprofundeze cunoasterea Artei sale pe care o completeaza prin studiul diferitelor tipologii, fiziologiei si psihologiei.
Incepand de la nivelul de 1 Dang centura este neagra avand o bordura rosie (HUYEN DAI), iar la 5 Dang bordura rosie este inlocuita cu cea galbena. In afara programului tehnic, practicantul trebuie sa puna accent pe tehnici de respiratie si foarte mult pe antrenamentul personal.
0 DANG : HUONG SU / HUONG DAN VIEN
1 DANG : HUAN SU / HUAN LUYEN VIEN : KIEN sau NHAT DANG sau HANG MOT
2 DANG : HUAN SU / HUAN LUYEN VIEN : DOAI sau NHI DANG sau HANG HAI
3 DANG : VO SU / GIANG VO VIEN : LY sau TAM DANG sau HANG BA
4 DANG : VO SU / GIANG VO VIEN : CHAN sau TU DANG sau HANG BON
5 DANG : TAO SU / DAO TAO VIEN : TON sau NGU DANG sau HANG NAM
Al treilea nivel (THUONG DANG sau DAI MON) - de la 6 DANG - HUYEN DAI LUC DANG la 8 DANG - HUYEN DAI BAT DANG
Incepand cu al saselea Dang centura este alba cu rosu, avand bordura galbena (HONG BACH DAI).
6 DANG : MINH SU / MINH CHUNG VIEN : KHAM sau LUC DANG sau HANG SAU
7 DANG : GIAM SU / GIAM DINH VIEN : CAN sau THAT DANG sau HANG BAY
8 DANG : KHON sau BAT DANG sau HANG TAM
Exista si doua nivele suplimentare:
SIEU DANG sau Nivelul Expert (de la 9 DANG - HUYEN DAI CUU DANG LA 10 DANG - HUYEN DAI THAP DANG)
Acest grad, nu este decernat decat Expertului Veteran, care si-a dedicat toata viata sa pentru QWAN KI DO si pentru Artele Martiale. Acest grad este simbolizat printr-o centura alba, avand o linie rosie si bordura de culoare galbena.
9 DANG : DICH sau CUU DANG sau HANG CHIN
10 DANG : DAO sau THAP DANG sau HANG MUOI
SU TRUONG : REPREZENTATIV AL "Master Founding Office" NUMIT DIRECT DE CATRE MAESTRUL FONDATOR
DAI SU : MARE MAESTRU SAU VENERABIL
CHUONG MON DAI
Centura CHUONG MON DAI a fost transmisa in spiritul traditional al Artelor Martiale, din generatie in generatie si a fost transmisa testamentar de catre MAESTRUL CHAU QUAN KY, MAESTRULUI PHAM XUAN TONG.
Aceasta Centura, aflata deasupra sistemului de grade din QWAN KI DO, este garantata de etica si autenticitatea stilului. Conform principiului "Dai Hoa Luu Hanh", ea este situata in pozitia "Que Khon", ce simbolizeaza de asemenea "eterna recunostinta". Ea este compusa din patru linii ce reprezinta culorile virtutilor traditionale:
THAY CHUONG MON : FONDATORUL METODEI
- Linia Albastra este situata la bordura Centurii. Culoarea albastru reprezinta bunatatea si vointa
- Linia Galbena este situata in a doua pozitie. Culoarea galben reprezinta luciditatea si clarviziunea
- Rosul acopera toata Centura. Culoarea rosu reprezinta curajul si combativitatea
- Linia Alba este situata in centrul Centurii. Culoarea alba reprezinta sinteza tuturor culorilor si simbolizeaza puritatea.